Blog Post

(therapie)paardenwelzijn

  • door Marly van Gemert
  • 06 okt., 2019

‘Het belang van het welzijn van therapiepaarden is groot. Voor het paard zelf, om er onder andere voor te zorgen dat het paard het werk als co-therapeut fysiek en mentaal aankan. Maar ook voor de cliënt en de kwaliteit van de therapie. De voorwaarden die belangrijk zijn voor het welzijn van therapiepaarden kunnen per paard en situatie enigszins verschillen, maar in alle gevallen geldt dat het paard de mogelijkheid heeft in zijn natuurlijke behoeften te voldoen. Goede huisvesting, goede voeding, het kunnen uiten van natuurlijk gedrag en een goede gezondheid zijn daarvoor onmisbaar. Ook een passende training, met kennis over - en begrip voor het paard, en een  goede relatie en samenwerking zijn belangrijke voorwaarden voor het welzijn van therapiepaarden.’

Een aantal jaar geleden begon zo de conclusie van een eindverslag dat ik maakte voor mijn studie Hippotherapie. Ik presenteerde mijn werk aan mijn Vlaamse collega’s en docenten, om samen nog bewuster te worden van het welzijn van onze vierbenige collega’s. Want juist voor het werk als therapiepaard hebben we de natuurlijke kwaliteiten van de paarden nodig. Hoe kunnen we deze kwaliteiten inzetten als de manier waarop we hen houden, voeren en trainen ver afstaat van wat voor hen natuurlijk is? 

In deze blog ga ik graag wat dieper in op de voorwaarden uit het bovenstaande stuk. Zelf weet ik hoe lastig het kan zijn om aan al deze voorwaarden te voldoen. Ondanks alle goede bedoelingen ging niet alles vanaf het begin vlekkeloos.

Goede huisvesting: Bij de verhuizing van de paarden naar onze eigen plek hadden mijn zus en ik het idee om van ons weiland een paddock paradise te maken. Dit concept is ideaal als gekeken wordt naar de drie belangrijkste behoeften van een paard: sociaal contact, beweging en (onbeperkt toegang tot) voeding. Door meerdere voederplaatsen/paddocks te creëren die verbonden zijn met paden kun je op een klein stuk land nabootsen waar paarden van nature voor gebouwd zijn: met de kudde op zoek naar voedsel. Waarbij ze per dag veel kilometers afleggen en steeds kleine hoeveelheden eten. Heel veel ontwerpen later hadden we de ideale indeling, inclusief weiland om zelf te hooien. We maakten een grote mesthoop zodat we onze eigen paardenmest/compost kunnen gaan gebruiken voor de weide. Het cirkeltje rond. Het weiland is nog een heel proces, maar voor een goed doel: een natuurlijke weide voor uiteindelijk gezonde voeding voor de paarden, een beter milieu en meer biodiversiteit. De bestaande stal werd omgebouwd tot een inloopstal, zodat ze zelf kunnen schuilen voor de zon of slecht weer wanneer dat nodig is. De paarden hebben het niet koud in de winter, hun vacht en lichaam is ervoor gemaakt ze warm en droog te houden. Daarvoor hebben ze wel onbeperkt hooi nodig zodat hun interne kachel kan blijven branden. In de winter staan ze zelden in de stal. In de zomer wel om te schuilen voor vliegende steekbeesten en de zon. In één van de paddocks (zandbak) werd de grond gekeerd om het witte zand bovenop te krijgen, waardoor de paarden altijd ergens droog kunnen staan en liggen. Daarom ligt er ook geen stro in de stal, ze slapen liever buiten.

De paarden lijken heel tevreden met deze manier van leven. Een nadeel is dat de paarden ook met onweer buiten staan. Ze willen dan niet in de stal en staan met z’n drieën dicht bij elkaar tot het over is. Zij zijn niet bang, wij wel!

Goede voeding: Het is heel belangrijk om goede kwaliteit hooi te hebben dat geschikt is om onbeperkt te voeren. We voeren het in slowfeeders (in bakken met een net erover zodat ze langzamer eten). Hierdoor hebben de paarden 24 uur per dag toegang tot eten. De belangrijkste levensbehoefte! Een paard eet niet zoals een mens in maaltijden maar gedurende de hele dag kleine hoeveelheden. Ook ’s nachts hebben de paarden onbeperkt eten nodig, paarden slapen vaker korte periodes en hebben geen dag/nacht ritme zoals mensen. Het paardenlichaam is gemaakt om lange afstanden te lopen en continu kleine hoeveelheden eten te verteren. Dit proberen we zoveel mogelijk na te bootsen.

Wat betreft de gezondheid van onze paarden zijn onze hoefsmid, dierenarts, tandarts en osteopaat ook onmisbaar.

Natuurlijk gedrag: Het is belangrijk dat een paard als sociaal kuddedier samen leeft met soortgenoten, in een ruimte die daarvoor groot genoeg is en in een kudde die in balans is. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe onze paarden met elkaar omgaan en hoe hecht de band is geworden. Ook is het niet zo dat één paard duidelijk de dominante leider is. Jewel is meestal de baas maar hij regeert met zachte hand over ‘zijn’ merries, heel lief. Ook laat hij zich weleens aan de kant zetten door hen of neemt Ugineke (zijn steun en toeverlaat) met haar langere levenservaring het van hem over. Zelfs Tara geeft als laagste in rang duidelijk aan wat ze wel en niet wil en heeft een handig bondje met haar grote vriend Jewel. Allemaal heel dynamisch en subtiel. Helemaal niet zo hiërarchisch als vaak gedacht wordt. Dit leert ons over hoe wij met onze paarden (en elkaar!) kunnen omgaan en zet naar mijn mening het oude idee van traditioneel leiderschap en de ‘baas’ zijn op losse schroeven. Respect ziet er in een (gezonde) kudde heel anders uit dan dominant leiderschap en lijkt meer op een soort goede vriendschap (op basis van vertrouwen en met bewustzijn van grenzen). Respect wordt niet afgedwongen maar verdiend. Ik ben ervan overtuigd dat we nog niet zijn uitgeleerd over de complexiteit en diepgang van de sociale intelligentie van paarden.

Passende training met kennis over - en begrip voor het paard en een goede relatie en samenwerking: Hier kun je natuurlijk een leven lang over leren. En waar de andere voorwaarden soort van ‘op orde’ zijn na een aantal jaar blijven we hier mee bezig. Ik zal het kort houden: wat betreft een passende (fysieke) training kan ik gelukkig hulp zoeken en les nemen. Maar het doel van de training is toch echt anders als je goede therapie wilt geven sámen met je paarden. Dan komt het neer op de goede relatie en samenwerking met het paard. En dat vraagt van de paarden meer dan gehoorzaamheid. Tara  was bijvoorbeeld 100% gehoorzaam toen ze bij ons kwam. Ze stond stilletjes en gespannen te wachten tot ik zei wat ze mocht doen. Op die manier konden we geen therapiesessies doen en voelde het voor mij niet goed om haar te rijden. Ik vind het belangrijk dat de paarden zelf initiatief durven nemen, gezien worden (communicatie komt van twee kanten),  autonoom zijn, open zijn en zich veilig voelen. Kortom, paard zijn. En dat is een uitdaging want dat vraagt van mij heel veel aandacht en geduld. Als je je paarden autonomie geeft en dus vrijheid en de keuze om “nee” te zeggen tegen dingen, dan krijg je die ook. En je krijgt pas een echte “ja” (zonder dwang of manipulatie) wanneer je de “nee” ook  ziet en accepteert. En dat is soms best confronterend. Dit geldt natuurlijk ook andersom, dat het paard mijn “nee” accepteert, en ook de “ja” krijgt op zijn eigen initiatieven. Vanuit de basis van een goede relatie en samenwerking kunnen we therapie/coaching geven en werken aan samen dingen doen, met een paard dat zich goed voelt,  gemotiveerd is, meedenkt, meedoet en initiatief neemt. Dat lukt niet altijd hoor 😉. Op deze manier samenwerken met paarden blijft een intensief, diepgaand en bijzonder proces.

Tot slot:

Het welzijn van onze paarden is iets is waar we iedere dag mee bezig zijn. De belangrijkste reden voor het schrijven van deze blog is dat het welzijn van de paarden een directe invloed heeft op de kwaliteit van de therapie met de paarden. Een blij paard wil graag contact maken en geeft goed aan wat er speelt, een paard dat niet goed in zijn vel zit zal minder openstaan voor contact of juist aangeven wat hem dwarszit, dit gaat ten koste van de zuiverheid van de sessie en soms zelfs van de veiligheid wanneer het paard niet gezien of serieus genomen wordt. Daarom wil ik graag delen wat we doen voor het welzijn van onze paarden. Ook hoop ik door dit te delen bij te dragen aan een bewuste keuze wanneer je ervoor kiest paardencoaching, -therapie of paardrijles te nemen voor jezelf of je kind.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je zelf graag iets delen, je bent van harte welkom om te reageren of persoonlijk contact met me op te nemen.

 


door Marly van Gemert 10 mei, 2021
Mijn visie op paardrijden, samenleven met paarden en mijn weg met onze paarden.
door Marly van Gemert 02 apr., 2021
Bergmetafoor over paardencoaching paardentherapie hulpverlening met behulp van paarden.
door Marly van Gemert 05 feb., 2021
Rol van paarden in de maatschappij, politiepaarden coachpaarden, paardencoaching en therapie jongeren
door Marly van Gemert 18 nov., 2020
Paardencoaching met je eigen paard, persoonlijke ontwikkeling, gediplomeerde coach / therapeut.
door Marly van Gemert 19 jan., 2020
Waarom paardentherapie zo goed is voor kinderen en jongeren met een communicatieve beperking.
door Marly van Gemert 14 nov., 2018
Paardentherapie, paardencoaching voor persoonlijke ontwikkeling. omgeving Ommel, Helmond, Eindhoven.
door Marly van Gemert 08 jul., 2018
Paardencoaching/Paardentherapie voor kinderen en jongeren met autisme, in de omgeving Helmond/Eindhoven, door gediplomeerd paardentherapeut en orthopedagoog
door Marly van Gemert 26 apr., 2018
Naast het werken met mensen en paarden vind ik het leuk om te schrijven. Door middel van blogs hoop ik meer inhoudelijke informatie te kunnen geven over allerlei onderwerpen die te maken hebben met het reilen en zeilen op FourFeet. Stuur gerust een bericht als je vragen hebt of meer informatie wilt over een bepaald onderwerp.
Show More
Share by: